'Adım Kenan, 12 Eylül 1980'de doğdum' dedi askerî lise mülakatını sualsiz geçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Eylül 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, 12 Eylül'ün izlerini silmeye çalışıyor. Ancak öyleleri var ki onlar hayatları boyunca darbe gününü unutmayacak. 12 Eylül 1980'de gözlerini dünyaya açanlar şimdi 29 yaşında. Kenan Sar da onlardan biri.

Ailesi ona doğmadan önce Mustafa ismini vermeyi düşünüyormuş. Fakat köyün resmî görevli ebesi, 'Adını Kenan koyalım, avantajını görür' diyerek babasını ikna etmiş. Ebe, haklı çıkmış. Kenan Sar, zaman zaman bu durumun avantajlarını yaşamış. Askerî lise mülakatında, "12 Eylül 1980'de doğdum, adım Kenan" deyince başka soruyla karşılaşmamış. Darbe günü çocuklarından olan Sar, şimdi bir demokrasi gönüllüsü. Genç Kenan, ismini aldığı Evren'den farklı olarak darbenin her türlüsüne karşı olduğunu belirtiyor.

Sar, üniversitede okuduğu yıllarda kendisi gibi 12 Eylül 1980 doğumlu olan Mehmet Emin Halat ile tanışır. İki genç, doğum günlerinin aynı gün olmasının etkisiyle sıkı arkadaş olur. Birbirlerine "gündaş" diye hitap ederler.

Mehmet Emin Halat'ın hikâyesi de, darbe gününün ikindi vakti başlar. Sıkıyönetim anne karnında yakalar. Şanlıurfa'da Şayan Halat ailesi o gün sıkıyönetim olduğu için Mehmet'in annesini hastaneye götüremez. Mahallenin ebesi, Mehmet'in doğumunu evde gerçekleştirir. Baba da o zamanlar askerlik vazifesini yaptığı için doğuma yetişemez ve birkaç ay sonra oğlunu görmeye gelir. Aile büyükleri, doğan çocuğa isim koymakta zorlanır, bazı aile büyükleri Kenan isminin koyulmasını teklif eder ve kısa bir süre ismi Kenan olur. Fakat aile büyükleri, ismini Kenan koymaktan vazgeçer ve adı Mehmet Emin olur. Mehmet Emin Halat, doğduğu günün darbe ile gündeme gelmesinden biraz burukluk yaşadığını ve üzüntü duyduğunu, fakat o gün doğmanın farklı bir havasının da olduğunu ifade ediyor. Halat, üniversitede okuduğu yıllarda arkadaşlarının kendisine "darbenin çocuğu" diye hitap ettiğini ve darbe ile anılmaktan üzüntü duyduğunu dile getiriyor. Halat da 'gündaşı' Kenan gibi, demokrasi ve insan haklarından taviz verilmemesini istiyor.

Darbelere Facebook'ta 'hayır' diyorlar

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de 1980 ve 1981 yılları arasında doğan 11 bin 276 çocuğa Kenan, 9.649 çocuğa Özgür, 2.199 çocuğa Eylem, 425 çocuğa Devrim, 3.790 çocuğa ise Evren isimleri verilmiş. 12 Eylül 1980 doğumlular internet ortamında bir grup bile oluşturmuş. Facebook'ta grup kuran gündaşlar, dayanışma örneği sergiliyor. Paylaşım sitesinde bu grubun dışında '12 Eylül 1980'de çocuk olanlar', '12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenler yargılansın' diyenler, 'darbe ve darbecilerin hepsini kınıyoruz' diye farklı farklı isimler altında darbelere karşı çıkanlar var. Bu grupların 4 bin civarında üyesi bulunuyor.

MUSTAFA GÜRLEK, ZEYNEP KAÇMAZ İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber